Opbevaring og vedligeholdelse af dunsoveposer


Dun er en naturlig fiber med en isolationsevne i forhold til vægten der langt overgår kunstfiberposer. Derudover er dun ekstremt smidigt og ”smyger” sig tæt omkring kroppen, kan komprimeres meget og giver dermed et lavt pakvolumen. Endelig kan du – med den rigtige behandling af din dunpose – forvente at du har glæde af den i op til 5 gange længere tid end en kunst-fiberpose.

Opbevaring

Når du ikke er på tur med din dunpose skal du opbevare den i en stor pose/sæk hvor den ikke bliver komprimeret og kan justere luftfugtigheden med det omgivende miljø. Dette er for at undgå en permanent komprimering af dunene og dermed nedsætte deres isolationsevne.

På tur

Når du er afsted på tur, pakker du naturligvis din dunsovepose i den lille pakpose. Og her vil du virkelig opdage en af de markante fordele ved dunsoveposer, da den kan pakkes sammen til et meget lille volumen og vejer næsten ingenting. Er du den eneste på turen med en dunsovepose, vil du hurtigt tiltrække dig misundelige blikke fra dine rejsefælder når du bliver og ved og ved at med komprimere den.

Om morgenen, inden du komprimerer soveposen ned i pakposen, skal du ryste og "kramme" den godt og grundigt, så du får al nattens fugtige luft ud af den. Er vejret godt, er det en god idé at lyne den helt op, og ligge den i solen med indersiden opad, så de sidste vandmolekyler fordamper.

Vedligeholdelse

Hvis din dunpose er nået dertil hvor den bare skal vaskes, bør du gøre det så skånsomt som muligt og med et vaskmiddel der er beregnet til dunprodukter.

Manuel vask:
Fyld et badekar med vand og tilsæt sæbe i den korrekte koncentration. Sænk dunsoveposen under vandet og træk den frem og tilbage så sæben kommer igennem alle lag. Skyl den (mange gange!) forsigtigt indtil du er helt sikker på at al sæbe er ude. Pres vandet ud ved at rulle soveposen sammen – ungå at vride.
Maskinvask:
Vask dunposen med et vaskemiddel der er beregnet til dunprodukter på skåneprogram. Gerne med høj vandstand for at sikre at al sæbe bliver skyllet ud. Centrifugering bør reduceres.

Tørring:
Put soveposen og en håndfuld tennisbolde ind i tørretumbleren og tør ved lav varme indtil soveposen er knas tør.

Hvis du følger disse simple råd vil du forhåbentlig kunne få glæde af din dunpose mange år fremover.

Se vores udvalg af dunsoveposer her
Spejder Sport A/S, Lejrvej 13, 3500 Værløse, T: 43 55 35 00, F: 43 55 35 25 - E: salg@spejdersport.dk - CVR-nr.: 58 14 28 16
© Copyright 2009. All Rights Reserved.