Alpinskistøvler - gode råd om køb


Hvorfor egne skistøvler?

Der er mange fordele ved at have egne skistøvler. Alle som har været på skiferie, kender til problemerne omkring alpine udlejningsskistøvler.

• Det er næsten umuligt at finde nogle som sidder rigtig tæt uden det gør ondt, som er vandtætte, varme og passer i hårdhed til det niveau man nu engang er på.
• Det er til tider meget besværligt at lifte frem og tilbage mellem pisten og skishoppen, for ikke at tale om hygiejnen i støvlerne.
• Der går overraskende meget tid med at vente i kø.
• Du får de støvler, som de nu har på lager, ikke nødvendigvis dem du har behov for.

Fordelen ved udlejning er selvfølgelig den at man kan prøve støvlerne på
ski. Det er i sagens natur lidt svært her i Danmark. Men her får du lige
nogle gode råd til hvordan man kommer meget tæt på det optimale.

Den rigtige størrelse

Det lyder jo ret logisk. Men husk det er ikke vandrestøvler du er ved at købe. De skal være perfekte når man er på ski. Hvordan de at gå med i butikken er fuldstændigt ligegyldigt.
Når man kommer op på skiene, lægges vægten fremad, og det presser fødderne tilbage i støvlen. På den måde kommer der lige akkurat den plads til tæerne som der er behov for.
Sagt på en anden måde: når du står på flad fod på gulvet, skal du fylde støvlerne HELT ud. De skal faktisk føles alt for små.
I seriøse skibutikker er der mulighed for at prøve støvlerne i et par skibindinger, således du kan mærke hvordan de sidder når du lægger vægten fremad. Det er ikke nok bare at ”gå ned i knæ”.

De rigtige sokker

Uanset om du skal prøve støvler i butikken eller du er på ski, så er det meget vigtigt at vælge de rigtige sokker.
En rigtig skisok til alpint skiløb er ikke den røde som mormor har hæklet af en gammel islændersweater. Det er heller ikke en ”tube-sok” som man brugte i 80’erne. Den gode skisok er ganske tynd, har facon så den passer til et menneskeben med fod (ligesom tekniske sokker til vandrestøvler), den har lidt forstærkning på stress-punkterne (forfod, skinneben og hæl) og så er den selvfølgelig svedtransporterende og hurtigttørrende.
Om sokken er lavet af uld, akryl, spandex, termolite soveposefibre eller
en blanding er ikke så vigtigt. Bare det IKKE er bomuld.
Og så skal du kun have 1 par på. Flere lag giver efter kort tid for meget rutchen rundt i skistøvlerne. Dette medfører mindre kontrol med skiene, vabler, kolde tæer og dårligere skiløb.
Hvis du ikke har tillid til skibutikkens rengøring, så invester i et par gode skisokker (dem skal du jo alligevel bruge på skiferien), og husk så at tage dem med når du prøver støvler.

Støvler til dit niveau

Skistøvler fremstilles i forskellige hårdheder, hvor meget de ”flexer”. Nogle fabrikater bruger et såkaldt flexindex. 50 passer til nybegyndere eller lette personer, 65-80 passer til rutinerede skiløbere, 85-100 passer til dem der har stået på ski i mange år som er virkelig skrappe. Flex 100 og derover er i princippet til dem der deltager i World-Cup konkurrencer. Støvler med flex 50 er de billigste at fremstille, og derfor oftest dem der er på tilbud. Men det er her du skal passe på!
For det første skal du ikke købe skistøvler hvis du aldrig har stået på ski før. For det andet udvikler du dig ganske hurtigt hvis du deltager på et skiskolehold, og får dermed hurtigt brug for en lidt stivere støvle. Omvendt skal du heller ikke over i den anden grøft. En racingstøvle kræver mange kræfter og meget erfaring for at udnytte rigtigt.
Hvis man er godt oppe i årene, og godt kan mærke man ikke helt har de samme kræfter som for 15 år siden, kan der være god mening i at vælge støvle med lavt flextal.

Vælg rigtigt første gang

Når du forlader butikken med dine nye skistøvler, skal du være helt sikker på det er de rigtige støvler du har valgt. Sandheden er selvfølgelig den; at man først ved det, når man har kørt nogle dage i dem. Men det nytter ikke at tage dem på derhjemme og så trampe lidt rundt i stuen. I inderstøvlerne findes der noget skum som enten former sig automatisk efter dine fødder når du bruger støvlerne, eller også er der en skumtype som kan opvarmes og formes permanent efter dine fødder. Det hedder Custom-Fit og gøres helt gratis i butikken hvor du køber støvler. Sørg for at få det gjort med det samme. Det tager cirka 30 minutter. Husk at have de sokker på, du vil bruge i skistøvlerne. Har du ikke nogen, har vi i butikken flere forskellige strømper, alt efter hvilken type skiløber du er.

Spørg hvis du er i tvivl.

Få råd og vejledning

Hvis du handler i en seriøs skibutik, bliver du oftest betjent af fagfolk som selv er vilde med at stå på ski. Det er ikke sikkert de har samme syn på sagen som dig, men med denne lille guide i hånden håber vi du kommer tættere på nogle gode oplevelser i sneen. Det er jo det, det hele drejer sig om.

Find din skistøvle her
Spejder Sport A/S, Lejrvej 13, 3500 Værløse, T: 43 55 35 00, F: 43 55 35 25 - E: salg@spejdersport.dk - CVR-nr.: 58 14 28 16
© Copyright 2009. All Rights Reserved.