I havkajak ved Bornholm


Tekst og foto: Jesper Kromann-Andersen, butikschef Spejder Sport, Næstved

Som en gejser slår skumsprøjtene op fra brændingen imod klipperne. Vi er kommet for tæt på skærene, kajakken lægges på kant, et kraftigt styretag og stævnen op imod den næste bølge, der begynder at rejse sig som en væg. Et øjeblik hænger kajakken næsten frit i luften, inden den hamrer ned i bølgedalen.
Der må lægges kræfter i for at komme ud af brændingszonen. Denne kyst kræver åbne sanser, eller at man kender klippeskærenes beliggenhed som sin egen bukselomme, specielt på en dag som i dag med en frisk østlig vind og skum på bølgerne. Vi springer kaffepausen over i Listeds smukke lille naturhavn ”Høllet” og fortsætter langs klippekysten mod Gudhjem.

Inden for det seneste årti er interessen for havkajak roning steget markant, og man kan kun undre sig over, at det ikke er sket før. Havkajakken er det perfekte redskab til at opleve den danske ”vildmark” - havet og mil efter mil af kyststrækninger med enestående og ofte vild natur, herunder en sand rigdom af små øer, holme og skær. Alt det bliver tilgængeligt og meget nærværende, når du sidder i din havkajak og kan lægge hånden på vandspejlet.

11 mil åbent hav

En af de mest særegne danske øer er Bornholm - for ikke at tale om Christiansø, målet for næste dags sejlads! Efter at have nået stranden ved Melsted kort før Gudhjem og tilbragt en god nats søvn på den tilstødende naturcampingplads, konstaterer Frank og jeg med tilfredshed, at vinden har lagt sig.

Christiansø og Ertholmene skinnede derude på den nordlige horisont som et fatamorgana. Vi fandt ompaskursen på kortet og plottede et par waypoints ind på GPSén. Fra Gudhjem er der 11 mil åbent hav med dybder på 80m, før man kan sætte fødderne på Danmarks østligste punkt. Siddende i havniveau i vores kajakker går der et stykke tid, før øerne dukker op på horisonten. Langsomt, men støt, vokser de, indtil vi kan skelne bebyggelser og fyrtårn. Efter ca. 2 ½ times roning er vi ved at være fremme, vi sætter kajakkerne sammen, og Frank finder fiskestangen frem. Der går ikke et kvarter, før han kan hale en fin torsk ombord, og dermed er aftensmaden i hus.

Fra Christiansø til Hammershus

Vi trækker kajakkerne op i et gammelt vadested. Her emmer det af historie og atmosfære. Christiansø er et ganske særligt og meget smukt sted. Vi fi nder den lille campingplads (her er det en god ide at reservere plads i højsæsonen), slår vores lille telt op, og laver et herremåltid af frisk fisk over multifuel brænderen.

Næste dag byder på høj sol og ingen vind, vi krydser over mod Allinge Sandvig, hvor vi holder siesta. I den lave sol ror vi rundt om Hammerknuden. Fiskeyngel springer foran kajakstævnen, det lyder som om, der bliver smidt en håndfuld ris i vandet. På den vestlige side af Hammerknuden finder vi små grotter, hvor vi i det rolige vand lige kan ro ind med kajakkerne og bakke ud. Hammershus-ruinen knejser over de lodrette klippevægge, og mågernes hæse skrig giver ekko.

Stærke farver og dybe klipper

Når jeg har set malerier af Olaf Høst, har jeg tænkt, at han overdrev farverne i hans bornholmerbilleder, men sådan er farverne her! Stærke, klare og pastelagtige – måske på grund af genskæret fra det omkringliggende hav!

Jeg kan ikke stå for fristelsen, så jeg tager dykkermasken på, som jeg har liggende under elastikkerne på fordækket, vender rundt og betragter de algebevoksede klipper der stækker sig ned i dybet. Intet andet sted i de danske farvande har jeg oplevet så klart vand, mine lunger vækker mig af fortryllelsen, og jeg ruller op.

Sådan fortsætter vores lille sørejse, i selskab med hornfisk og edderfugle, rundt om denne fantastiske ø. Med så varieret kyst som Hammerknudens lodrette klippevægge, hvide kalkklinter ved Arnager og Dueoddes vidtstrakte sandstrande, en kyststrækning på ca.120 km. Bornholm er et skattekammer af oplevelser midt i Østersøen, og jeg kan ikke forestille mig en bedre måde at opleve perlerne på, end fra kajak.

Se Spejder Sport udvalg af kano og kajakudstyr her
Spejder Sport A/S, Lejrvej 13, 3500 Værløse, T: 43 55 35 00, F: 43 55 35 25 - E: salg@spejdersport.dk - CVR-nr.: 58 14 28 16
© Copyright 2009. All Rights Reserved.