Få det bedste ud af din rygsæk


Tekst: Eva Ladaal Rasmussen. Foto: Mads Pårup. Begge Spejder Sport i Taastrup

Med den rigtige tilpasning og pakning har du optimale forudsætninger for en god og komfortabel tur.

Sådan tilpasser du din rygsæk

For at få den maksimale bærekomfort ud af din rygsæk er det vigtigt, at den sidder ordentligt. Rygsækken skal sidde tæt ind til ryggen, og hoftebæltet skal slutte tæt om hoften, så vægten bliver overført til din hofte og ryg bedst muligt. Som hovedregel er det rarest at gå med en rygsæk, hvor 60-80% af vægten bæres på hofterne. Det kræver naturligvis, at rygsækken passer til din ryg, og at den er tilpasset rigtigt.

Følg disse fire skridt (i rækkefølge) for at tilpasse rygsækken bedst muligt.

1: Når dit ben er løftet, så dit lår er 90 grader i forhold til overkroppen, skal undersiden af hoftebæltet være på højde med oversiden af dit lår.

2: Med skulderstropperne løst spændt skal der være min. 10 cm fra spændet og ned til punktet, hvor remmen er fastgjort.

3: Skulderstroppen skal følge din skulders kurve, den må ikke trykke på halsen eller gnave i armhulen.

4: Topstrammeren skal, når den er spændt moderat, have en vinkel på ca. 25 grader.

Sådan pakker du din rygsæk

Udover at rygsækken skal passe til din ryg er den vigtigste forudsætning for en komfortabel tur, at rygsækken er pakket korrekt. Alle har selvfølgelig deres egen holdning til, hvordan man bedst pakker tingene i rygsækken. Men der er alligevel et par universelle retningslinier omkring vægtfordeling og tyngdepunkt, der er værd at vide.

Rygsække er designet til at bære vægten så tæt på dit naturlige tyngdepunkt som muligt. Det gør det nemmere at gå, skifte retning og holde balancen i vanskeligt terræn.

En rygsæk der er pakket ordentligt, er markant bedre at gå med end den samme rygsæk, der ikke er pakket korrekt. Start med at løsne alle kompressionsremme og eventuel ruminddeling. Pak soveposen i bunden af rygsækken – det er en smagssag, om du foretrækker en kompressionspose eller ej. Tag derefter f.eks. dit telt og pak det tæt ind til ryggen. Det kan være en fordel at pakke stængerne for sig selv. Ovenpå teltet, men ikke højere end skulderhøjde, pakker du dine tungeste ting: det kan være mad, brændstof, vand m.m. Aller øverst og væk fra ryggen pakker du dine lette ting såsom tøj. Prøv at pakke ting, som du ofte eller hurtigt skal have fat i, tæt på åbningerne eller i de udvendige lommer.

Hvis du er i tvivl om valg af rygsæk, pakketeknik eller tilpasning, så er du meget velkommen til at kigge ind i en af vores butikker og få hjælp.

Se vores udvalg af dagtursrygsække og vandrerygsække i vores webshop.
Spejder Sport A/S, Lejrvej 13, 3500 Værløse, T: 43 55 35 00, F: 43 55 35 25 - E: salg@spejdersport.dk - CVR-nr.: 58 14 28 16
© Copyright 2009. All Rights Reserved.