Historien om Warmpeace - fra køkkenbordsproduktion til international outdoor supplier


Tekst og foto: Pavel Habetin, ejer af Warmpeace (oversat af Spejder Sport)

Historien om Warmpeace starter i de kommunistiske tider i det tidligere Tjekkoslovakiet tilbage i 1986. Der kom mange turister til landet og mange af dem for at nyde de gode klatre, ski og vandremuligheder (begrebet outdoor var endnu ikke opfundet!). Det var dog ikke til at anskaffe ordentligt udstyr og tøj til de mange gode muligheder for udendørs aktiviteter, og mange begynde derfor at fremstille deres eget grej. Blandt mange af disse var Pavel Habetin og hans kone Alice. De startede med at lave dunjakker og soveposer til eget forbrug, men deres venner og bekendte fik hurtigt øjnene op for deres gode produkter og rygterne spredtes som ringe i vandet i det tjekkiske outdoor miljø. I løbet af et par måneder havde Pavel og Alice deres produktion kørende hjemme i køkkenet hvor de kunne lave én sovepose eller én dun jakke om dagen, ved siden af deres ”normale” jobs.
Efter murens fald og den lilla revolution i 1989, blev det muligt for Pavel og Alice starte en egentlig produktionsvirksomhed hvor de fremstillede jakker og soveposer af en – i Østeuropa – hidtil uset kvalitet, og ægteparret startede dermed et af de første privatejede selskaber i Tjekkoslovakiet. Da de skulle finde på et navn til deres virksomhed, kom en af deres venner på navnet Warmpeace – hvilket ikke skal forstås som varm fred, men som den behagelige følelse man får når man iklæder sig noget varmt kvalitetsudstyr. Navnet passede dermed perfekt til Pavel og Alice’s produktion af dunjakker og soveposer.
Det helt store vendepunkt for Warmpeace’s success kom i starten af 1990’erne. På det tidspunkt var de stadig stort set ene om producere produkter af moderne kvalitet og de klassiske socialistiske sportsforretninger med utilsvarende udstyr lukkede én for én. Fra 1992 og de følgende år åbnedes der stille og roligt flere og flere privatejede udstyrsbutikker, og Warmpeace var på det tidspunkt ubetinget de bedste til at forsyne dem med netop det deres kunder ønskede. I takt med den øgede produktion og omsætning i disse år blev det også muligt for Pavel og Alice at ansætte flere folk i deres firma og opbygge en egentlig produktionsfabrik – på samme adresse som Warmpeace den dag i dag producerer deres udstyr.

På dette tidspunkt fremstille Warmpeace stadig kun dunprodukter, men for at fylde det sultne tjekkiske outdoor marked ud og opretholde en stabil indkomst begyndte Pavel at tænke i andre baner. Fleece og andre nylonprodukter var for alvor begyndt at slå igennem og Warmpeace fik et samarbejde op at køre med så etablerede navne som Pertex, Gore, Polartech m.fl. I 1993 brød Warmpeace igennem barrieren til Vesteuropa og Spejder Sport var blandt de første til at tage deres produkter hjem.

Styr på kvaliteten og fortsat udvikling

I takt med udvidelsen mod vest har Warmpeace måtte outsource dele af produktion til det øvrige Europa såvel som Asien. Men kerneproduktionen, idéerne, produktudviklingen og kvalitetskontrollen går stadig gennem det gamle hovedkontor i Tjekkiet. For at sikre sig at produktionen i Østen lever op til de samme høje krav som Warmpeace stiller til produktionen i Tjekkiet, rejser Pavel selv rundt til fabrikkerne og lærer syerskerne de små detaljer der ikke kan designes på en computer. Det gør at kvaliteten af produkterne altid lever op til Pavel’s høje standarter – som hvad enten de er produceret i Tjekkiet eller Kina.

Se Warmpeace produkterne her
Spejder Sport A/S, Lejrvej 13, 3500 Værløse, T: 43 55 35 00, F: 43 55 35 25 - E: salg@spejdersport.dk - CVR-nr.: 58 14 28 16
© Copyright 2009. All Rights Reserved.