Smøring af langrendsski


Tekst: Claus Damgaard Nielsen, Salgschef. Foto: Salomon

Den der smø'r godt - kø'r godt.

Intet sted giver det gamle ordspil bedre mening end i forbindelse med langrend. Smøringen vil ofte betyde forskellen mellem en dejlig tur i løjpen eller en sur og slidsom tur med enten bagglid eller ski, der ”klamper”.
Smøringen er en disciplin, der bevæger sig fra det næsten videnskabelige til noget med stearinlys og sælspæk - men, for motionistløberen er der ingen grund til at gå til yderligheder.

Har du et grundsæt bestående af voks, smøreklods og skraber, er det bare om at komme ud i sneen og opleve, hvordan tingene virker. Så kan du altid nuancere din smøring senere.

Vokstyper

Overordnet findes der to typer af skivoks med vidt forskellige egenskaber: Glidevoks og fæstevoks. En ofte omtalt undergruppe af fæstevoksen kaldes ”klister”.

Glidevoks
Glidevoksens formål er – som navnet antyder – at sikre det bedst mulige glid. Det er typisk en hård voks, der dels gør for- og bagskien glat og dels har antistatiske egenskaber. Som de fleste skiløbere har oplevet, vil kunststof i kulde blive elektrisk ladet på grund af den statiske elektricitet, som opstår i kulden. Det betyder, at skien får en tendens til at ”klæbe” mod underlaget. En antistatisk glidevoks vil derfor give et bedre glid, der kræver færre kræfter af skiløberen.

For den almindelige motionsløber vil en universel glidvoks som hovedregel dække behovet – uanset temperaturforhold.

Fæstevoks
Fæstevoks sikrer det bedst mulige fæste under skiløbet. I modsætning til glidevoksen er fæstevoksen blød og klistret, hvilket sikrer greb i sneen og et godt fraspark. For få det bedst mulige greb laves fæstevoksen i forskellige temperatur zoner, da sneens struktur ændres med temperaturen. Når temperaturen stiger, bliver sneen våd, og der kræves en blødere og mere klisteret voks for at give et godt greb. Anvendes en forkert voks i forhold til temperaturen, vil voksen, hvis den er for kold, ikke fæste i sneen. Det giver bagglid. Hvis voksen derimod er for varm, vil den få sneen til at klistre fast under skien og ”klampe”.

Sådan ligges voks og glider på skien
Fæstevoksen lægges i fæstezonen. Fæstezonen strækker sig fra hælen og cirka 75 cm fremover.

1. Start med at rubbe fæstezonen med fint sandpapir (korn #100) for at for at få smøringen til at hæfte bedre og holde længere.
2. Læg fæstevoks på i overensstemmelse med dagens temperatur (lufttemperatur i skyggen). Det bedste resultat opnås, hvis du lægger 4-5 tynde lag voks. Voksen lægges på ved at gnide voksklods frem og tilbage med stor kraft, til hele fæstezonen er dækket.
3. De enkelte lag arbejdes ind i sål med en korkklods ved høj hastighed, så du får en relativ jævn fordeling og overflade.

Glidevoksen påføres glidezonerne og arbejdes ind i sålen. Du vil ofte opnå et tilfredsstillende resultat med en allround glidevoks, der er tilpasset alle temperaturer.
OBS: kom aldrig glider i fæstezonen, så binder fæstevoksen nemlig ikke.

Sådan rengør du skien
En grundig rengøring af skiene er nødvendig, hvis du vil skifte til en varmere voks, eller når skiene skal klargøres til en ny sæson. Skrab mest mulig gammel voks af med en skraber eller sigel. Spray skirens på og vent et cirka et minut. Tør skien af og du er klar til en ny sæson med voks.

Valg af langrendsski

Hvilken type langrendsski er optimal til løb i den præparerede løjpe? Og hvilken gør sig bedre i skovbrynet når sneen er faldet i Danmark? Læs vores guide der hjælper dig til hvilken type langrendsski du skal vælge, og hvilken længde der passer til dig. For den gamle skrøne om at langrendskiens længe skal tilpasses din højde, er aflivet for længst!

Læs guiden Valg af langrendsski her.

Køb dit udstyr i Spejder Sport

Køb dit langrendsudstyr i Spejder Sport - vi har et bredt udvalg og ofte nogle gode tilbud på langrendsski og langrendsstøvler. Du kan både købe udstyret direkte i webshoppen, eller besøge din nærmeste butik og få en snak med vores ekspedienter om dine behov og ønsker.

I Spejder Sport har vi valgt at føre langrendstilbehør og voks fra Toko, der med mange år som leverandør til World Cuppen har markedets bedste udvalg. Se vores program af langrendsvoks og andet tilbehør fra Toko.
Spejder Sport A/S, Lejrvej 13, 3500 Værløse, T: 43 55 35 00, F: 43 55 35 25 - E: salg@spejdersport.dk - CVR-nr.: 58 14 28 16
© Copyright 2009. All Rights Reserved.