Fjällräven Kånken - en gammel ven med 30 år på ryggen


Af: Claus Damgaard Nielsen, salgschef. Foto: Fjällräven

Nostalgi

Vi mødes først gang i skolen i midtfirserne. Derfra fuldes vi ad gennem gymnasiet og da jeg flyttede hjemmefra var du med og hjalp de første mange år til med både indkøb og vasketøj – og når vi gik til fester kunne du bære og rumme utrolige mange øl i forhold til din størrelse…

Du har altid været alsidigt, god at have ved hånden og altid klar til at hjælpe når der skulle bæres og slæbes.

Så kære Fjällräven Kånken, hjertelig tillykke med de 30 år.

Idéen

Fjällrävens grundlægger Åke Nordin fik ideen til Kånken på baggrund af en række undersøgelser der i slutningen af 70’erne viste at over 805.000 af svenskerne have haft besvær med ryggen.

Han skitserede en prisbillig og funktionel rygsæk tilpasset skoleelevernes behov, og i august 1978 blev Fjällräven Kånken lanceret som et alternativ til den traditionelle skoletaske, der skulle bæres i hånden.
Eksperterne var vilde med ideen. Når belastning fra skolebøgerne blev fordelt fra skulderne til begge sider af ryggen, blev ryg problemerne oplevet som mindre, og man mente også at rygsækken medførte en bedre og rankere kropsholdning.

Kært barn...

Det nye produkt skulle dog også gennem uventede trængsler. Fjällräven Kånken blev af visse grupper stemplet som et venstreorienteret symbol og kaldes derfor bl.a. for kommunistpukkel.

Og ville brugeren – skoleeleven – tage ideen om en rygsæk til sig?

Succesen

Åke tog det hele med ro. Han regnede med at sælge 200 Kånken det første år. Det blev til 400. Året efter var salget 30.000 – succesen var hjemme og en klassiker født.

30-års jubilæum

Tredive år er nu gået siden lanceringen. I dag sælges der årligt 200.000 Fjällräven Kånken, og igennem tiden har 3 millioner haft glæde af ideen om en billig og funktionel rygsæk. Gennem tiden er Kånken stort set uændret, men er dog blevet komplementeret med flere farver og et par model varianter bl.a.  Fjällräven Kånken Big. Senest er serien udvidet med Mini kånken. Den er bare 29 cm høj, og tilpasset de mindste i familien. For en god ven kan man aldrig få for tidligt.

Og dermed er vi tilbage hvor vi startede, og jeg vil derfor slutte som jeg indledede med et stort tillykke til min ven, og trofaste følgesvend; Fjällräven Kånken – TILLYKKE med dagen.
Naturligvis har vi også et udvalg af Fjällräven Kånken i Spejder Sport. Både mini'en til børn, den klassiske 16 liter udgave og så Kånken Big med plads til 20 liter, til dig der skal have lidt mere med.

Køb Fjällräven Kånken Mini her.

Køb Fjällräven Kånken Classic her.

Køb Fjällräven Big her.

Pimp my Kånken

Skoleelever har gennem tiderne udsmykket deres Fjällräven Kånken med alt fra kærlighedsærklæringer til drømmefyren fra parallelklassen, til kunstneriske stregtegninger med retteblæk eller kort og godt et anarkistisk symbol.

For dig der ligger med en lille kunstner i maven en og Fjällräven Kånken i skabet, kan du jo søge lidt inspiration på hjemmesiden Pimp My Kånken.

Kånken på Facebook

Du kan lige så godt komme ud af skabet, og melde dig ind i vores Kånken fan-gruppe på Facebook.
Spejder Sport A/S, Lejrvej 13, 3500 Værløse, T: 43 55 35 00, F: 43 55 35 25 - E: salg@spejdersport.dk - CVR-nr.: 58 14 28 16
© Copyright 2009. All Rights Reserved.