Specialistens råd til valg af lette tur- og fjeldtelte


Udvalget af telte er stort, og det er nemt at blive forvirret, og i tvivl om du har valgt den rette model, der passer til netop dig og dit brug, når du bliver præsenteret for de over 50 telt modeller, som findes i vores sortiment.

Indledningsvis er det vigtigt at du gør dig bevist om både dit nuværende og fremtidige brug inden du vælger telt. Er du ”hardcore”, af sted hvert år og måske optil flere gange, eller er det første gang du skal på vandretur? Dette bør være det første spørgsmål du stiller dig selv.

Vælg de letteste materialer til den lange tur

Skal du af sted på klassisk fjeldvandring – hvor du er af sted i 1-2 uger og skal bære alt din udrustning i rygsækken, så vil et godt valg være enten et Bergans Kompakt Light telt eller et Lightwave telt. Begge producenter konstruerer telte, der både i forhold til vægt, stabilitet og design er særdeles velegnede til vandre- og turbrug.

Skal du på en rigtig lang tur, hvor du er maksimalt optaget af, at sparer vægt anbefaler vi et telt, der er fremstillet i silikoniseret ripstop nylon, da dette er den letteste metervare på markedet. En væsentlig gevinst ved det silikoniserede oversejl er, at det ikke suger vand, og derfor ikke kommer til at veje ekstra i rygsækken selvom det er blevet vådt.

Spar penge hvis vægten ikke er altafgørende

Skal du primært bruge dit telt til kortere ture af 2-3 dages varighed, er det måske ikke nødvendigt at fokuserer på de letteste telte i vores sortiment. Et godt valg vil derfor være telte i mellemprisklassen, som fx Bergans Kompakt, der føres til både 3 personer og 4 personer, og som med et forlænget apsis er et godt vandretelt til skandinavisk brug, hvor du ofte har glæde af at kunne lave mad i apsis, og i øvrigt have plads til al din bagage.

Skal du af sted på din første tur, og er i tvivl om den form for aktivitet rigtig er dig, eller har du et begrænset budget, så vil vi anbefale dig at kigge på fx Asivik Wilderness der er et 3-personers tunneltelt, eller det mindre Asivik Adventure, der er et 2-personers tunneltelt. Asivik er vores eget mærke, og du kan derfor altid forvente at få et rigtig godt forhold mellem pris og kvalitet ved disse telte.

Oplev fællesskabet i en basecamp

En variant af den klassisk fjeldtur, som bliver mere og mere udbredt, er etablering af en basecamp. Her bor i sammen i en større gruppe på samme lejrplads, og derfra drager ud i fjeld på kortere og længere ture med afhængig af de enkelte gruppedeltagers ambitioner og fysisk.  

Denne form for tur giver mulighed for på en og samme tur at bestige Glittertind, nå at fiske fjeldørred og komme nogle dage på almindelig tur. Samtidig oplever I lejrlivet og får en fælles oplevelse med flere af dine venner, selvom jeres interesse for friluftsliv ikke er helt sammenfaldende. Til den type af tur er en Asivik lavvu light eller en Bergans lavvu et fortrinligt valg, da lavvu’en både kan bruges som overnatnings- og samlingstelt. Eventuelt kan Lavvu’en kombineres med et eller flere tunneltelte, så I også har mulighed for at komme på en kortere tur med overnatning uden at skulle bryde hele lejren ned.

Vandsøjletryk & kondens

Alle lette telte i Spejder Sports sortiment er vandtætte. Alligevel kan du opleve at vågne op i et telt, der er fyldt med vand og fugt – hvad sker der? Årsagen til dette er som regel kondens og meget sjældent et utæt telt. Tværtimod er kondens et sikkert tegn på at teltet rent faktisk er tæt – og måske endda for tæt!!!

Der er 4 hovedårsager til dannelse af kondens i teltet.

1. Madlavning i teltet – undgå så vidt muligt dette, da fugten sjældent kan slippe ud og derfor sætter sig på indersiden af teltet
2. Udåndingen og sved mens du sover. I løbet af natten afgiver du 0,5 – 1,5 liters væske i udånding og sved. Dette medvirker også til kondens dannelse.
3. Fugt fra jorden – den absolut største synder i kondensdannelsen er fugt, der stiger op fra jorden. Undgå derfor så vidt muligt at slå teltet op på fugtig undergrund, da dette maksimerer kondensdannelsen. Du kan dog relativt nemt undgå denne kondens ved, at lægge et footprint eller blot en presenning i teltes apsis.
4. Tøj tørring i teltet – har du vådt tøj med ind i teltet, kan du dårligt undgå at der dannes kondens når tøjet tørrer.

Den bedste måde at undgå kondens er at sikrer bedst mulig ventilation i teltet. Brug derfor alle ventilationskanaler, og lyn først teltet til når det er absolut nødvendigt.

Materialer

Grundlæggende anvendes to forskellige metervarer til fremstilling af fjeldtelte: PU-belagt polyester eller silikoniseret nylon.

Den PU belagte polyester, er det billigste af de to. Metervaren fremstilles ved, at varme et PU lag på polyester-metervaren. Dette er en forholdsvis enkelt og billig proces, der gør polyesteren helt vandtæt.
Når der arbejdes med metervaren vendes PU-laget indad, for at beskytter dette mod mekanisk slid. Dette betyder at ydersiden af teltet kan suge vand, og teltet derfor i løbet af en tur med dårligt vejr kan blive op til 1-2 kg tungere end den vægt, som blev angivet ved købet. Så spørger du måske dig selv, hvorfor belægges stoffet så ikke bare PU behandles på begge sider? Det skyldes kort og godt at varmeprocessen i forbindelse med pålægningen svækker stoffet en smule, og to behandlinger vil derfor give et telt med væsentligt kortere levetid.

Den silikoniseret metervare fremstilles ved, at lægge flere tynde lag silikone på et nylonmateteriale. Silikonen presses fast på nylonen, og i modsætningen til processen med PU bruges ikke varme til hærdningen. Dette har den store fordel at materialet ikke svækkes i processen. Tværtimod styrkes stoffet af de silikonehinder, der lægges på. Dermed bliver det muligt at bruge en tyndere og lettere metervare, og teltets totale vægt kan reduceres. Derudover har anvendelse af silikonisering den store fordel, at der på begge sider af stoffet lægges en vandtæt belægning. Dette gør at eventuelt regnvand hurtigt og nemt kan rystes af teltet, når dette pakkes sammen, og således ikke giver ekstra unødig vægt i rygsækken.

Syninger

På telte, der fremstillet i PU-belagt materiale, kan syningerne tapes og dermed gøres helt tætte.

På telte i silikoniseret materiale, er dette ikke en mulighed, da tapningen ikke kan hæfte på silikonen og derfor før eller siden vil falde af. For at gøre denne type syninger vandtæt anvendes derfor en bomulds om-spundet nylontråd. I praksis vil der ske det, at bomulden vil udvide sig når den bliver fugtig og lukke hullet i syningen helt til, så syningen bliver vandtæt.

Hvis teltet bliver udsat for hårdt vejr kan syningen dog giver sig yderligere, og det kan derfor være nødigt enkelte steder, at tætne syningen med en silikonebaseret seam sealer.

Stænger

Der findes to typer af teltstænger: Glasfiber og aluminium. Lad der være sagt med det samme, det er kun aluminium, der kan anvendes til letvægtstelte og fjeldtelte. Aluminium er stærkt og let, og derfor det oplagte valg. Der findes rigtigt mange producenter på markedet, der laver fornuftige stænger, men der er især to der skiller sig ud Easton og DAC, der begge laver teltbuer i en meget høj aluminiumskvalitet. Hvor Easton buerne er sammensat helt klassisk, er DAC buerne fremstillet konisk, så hele det enkelte led er i et stykke uden samlinger og svage led.

Normalt anvendes en teltbue med en diameter på cirka 9 mm, men hvis buen enten er meget lang (over 4 meter), eller skal kunne holde til kraftig belastning, bruges ofte teltbuer med en diameter på 11 mm eller derover.

Størrelse

Hvor stort skal teltet være? Vi oplever ofte kunder der har valgt et for stort telt til fjeldbrug og derfor slæber mere med i rygsækken end de reelt behøver. Vi anbefaler, at du regner med cirka 50 cm pr. person i sovekabinens bredde, da der dermed vil være plads til et normalt liggeunderlag pr. person. Ønsker du at rygsækkene skal opbevares inde i teltet, og vil du have muligheden for at lave mad ”indendørs”, skal du vælge et telt med forlænget apsis. Dette tilfører naturligvis teltet en anelse ekstra vægt, men kan redde både aftensmaden og kortspillet på en regnvåd tur.

God fornøjelse med dit telt

Vi håber at disse råd kan give dig en idé om hvilket af de lette telte i vores sortiment du skal vælge. Der kan dog stadigvære mange ting og muligheder der skal overvejes, og vores erfarne personale står altid klar i butikkerne til at hjælpe dig med finde præcis det telte der opfylder dine behov bedst. Så tøv endelig ikke med at spørge, hvis du har flere spørgsmål, så du hurtigst muligt kan komme ud og nyde dit nye fjeldtelt.
Spejder Sport A/S, Lejrvej 13, 3500 Værløse, T: 43 55 35 00, F: 43 55 35 25 - E: salg@spejdersport.dk - CVR-nr.: 58 14 28 16
© Copyright 2009. All Rights Reserved.